fbpx

Wat is Entrepreneurial Operating System®?

Vorig jaar kwam het boek Traction van Gino Wickman op mijn pad waarin het Entrepreneurial Operating System® wordt uitgelegd. Ik weet nog dat ik na het lezen van dit boek dacht: maar waarom richt niet elke ondernemer zijn bedrijf op deze manier in? Zo ontzettend simpel en tegelijkertijd zo ontzettend krachtig en effectief. Door dit systeem ontstaat er weer beweging (tractie) in je bedrijf en ben je in staat om door je groeiplafond heen te breken.


wat is het?

Het Entrepreneurial Operating System®, afgekort EOS®, is een besturingssysteem bestaande uit praktische, simpele maar krachtige tools. Door EOS® te implementeren in je bedrijf bereik je drie dingen:

 • Visie: jij als ondernemer én visionair, en je team bevinden zich 100% on the same page. Jullie weten waar jullie naartoe willen en hoe jullie dit gezamenlijk gaan bereiken. 
 • Tractie: elke dag werkt het gehele bedrijf met focus, discipline en verantwoordelijkheid aan het realiseren van die visie. 
 • Gezondheid: het helpt de leiders in je bedrijf om een ​​hechter, functioneler en gezonder leiderschapsteam te worden.


wanneer gebruik je het?

Je hebt al (enkele) jaren een goedlopend bedrijf, maar je merkt dat je het laatste jaar tegen een plafond bent aangelopen. Er vindt geen groei meer plaats, er is nauwelijks beweging merkbaar en alles binnen je bedrijf verloopt stroperig. Het voelt alsof je vastzit. 

Met EOS® kom je ‘los’ door de honderden uitdagingen waarmee je elke dag wordt geconfronteerd te organiseren en beter beheersbaar te maken. Je kunt problemen oplossen voordat ze problemen worden, de juiste mensen op de juiste plaatsen krijgen, vergaderingen zo productief maken dat je er echt naar uitkijkt en een cultuur van verantwoordelijkheid opbouwen.

Als je bedrijf draait op EOS® werkt iedereen aan dezelfde doelen. Je bedrijf loopt soepeler en winstgevender. Je breekt door het plafond om groei te realiseren. En je geniet meer van het leven.


hoe werkt het?

Om visie, tractie en gezondheid te bereiken met behulp van EOS® moet je de volgende 6 componenten versterken binnen je bedrijf:

 • Vision: het versterken van dit onderdeel betekent dat iedereen in het bedrijf 100% op één lijn komt met waar je naartoe gaat en hoe je daar gaat komen.
 • People: zonder een goed (leiderschap)team is het onmogelijk om de visie te realiseren. Zorg dat je de juiste mensen op de juiste plek hebt.
 • Data: zonder cijfers ben je stuurloos. Breng je bedrijf terug tot maximaal 7 cijfers die je een duidelijk beeld geven van waar de zaken staan.
 • Issues: het versterken van dit onderdeel betekent goed worden in het oplossen van problemen in het gehele bedrijf. Identificeer de problemen en los ze voor eens en voor altijd op. 
 • Process: leg de kernprocessen in je bedrijf vast en zorg ervoor dat iedereen binnen je bedrijf deze processen consistent volgt. Maak je processen schaalbaar zodat ze mee kunnen groeien met je bedrijf.
 • Traction®: breng discipline en verantwoordelijkheid in de organisatie en voer de visie tot in de puntjes uit zodat deze werkelijkheid wordt.


waarom werkt het?

 • Het is bedacht voor drukke ondernemers. Met behulp van de praktische, simpele en krachtige tools krijg je iedere week meer gedaan van de juiste dingen.
 • EOS® behandelt geen symptomen. Het zet een krachtige bedrijfsstructuur neer met behulp van de 6 componenten.
 • EOS® laat je concentreren op de hoofdoorzaak van je problemen waardoor je permanente verandering binnen je bedrijf teweeg brengt.
 • Met EOS® bepaal je wat belangrijk is, wie daarvoor verantwoordelijk is en hoe succes er precies uitziet. Doordat ieder teamlid verantwoordelijk is voor een handvol doelen en cijfers, krijg je consequent betere resultaten.


meer weten?

Wil je meer weten over het Entrepreneurial Operating System®? Dan raad ik je aan om het boek Traction van Gino Wickman te gaan lezen. Het zal een eyeopener zijn voor jou en je team. Daarnaast vind je meer informatie over EOS® op de website EOS Worldwide.

In het boek Traction wordt gesproken over de rol van Visionair en de rol van Integrator. Een Integrator kan je helpen bij het succesvol toepassen van het Entrepreneurial Operating System®. Wil jij weten wat een Integrator is, wat een Integrator doet en wanneer je er een nodig hebt? Ik heb er een blog over geschreven.

Wil je meer weten over besturingssystemen zoals het Entrepreneurial Operating System®? Meld je dan aan voor mijn blogs via deze link en ontvang mijn volgende blog als eerste in je mailbox.

LinkedIn
WhatsApp
Email
Facebook

gratis e-book

De 6 essentiële elementen binnen je bedrijf voor meer vrijheid, groei en laser focus

In dit e-book neem ik je mee in de 6 essentiële elementen binnen je bedrijf die gezamenlijk zorgen voor meer vrijheid binnen én buiten je bedrijf, meer groei en/of expansie en meer laser focus op dat wat jij graag wilt bereiken. Je leert welke elementen dit zijn en hoe je ze kunt versterken binnen jouw bedrijf zodat er weer beweging ontstaat binnen je bedrijf. 

Dit e-book gaat de eerste stap zijn richting een business with ease waarmee je door je groeiplafond heenbreekt naar die 7-figure business zonder dat je nog meer taken op je ondernemersbord krijgt. Geen overwhelm, onrust en twijfel meer, maar vertrouwen in de groei en ontwikkeling van jouw bedrijf.